top of page

BİTKİSEL YAĞLAR VE KULLANIMLARI

Güncelleme tarihi: 6 Eyl 2022

Bitkisel yağlar öncelikli olarak kozmetik sektöründe kullanılmak üzere ilaç, gıda, tekstil, hazır yiyecekler ve sanayii alanlarında kullanılmaktadır.


Örneğin gıda için kullandığımız bir yağı maket bıçaklarının birbirine yapışmaması için kullanıldığını biliyor muydunuz ?


Çörekotu Yağı; ülkemizde özellikle Burdur, Uşak, Bursa gibi illerinde acı ata tohumu olarak yetiştirilir ve nigella sativa cinsinin toplanıp yağının sıkılması ile her derde deva sözü denilince akla ilk gelen çörekotu tohumunun özüdür diyebiliriz. İçerisindeki timokinon oranının yüksekliği ile ön plana çıkan çörekotu tohumu yağı yine takviye edici gıdalar, kapsüller, kremler gibi alanlarda değerlenir.


Susam Yağı genelde tıbbi aromatik yağların uygun fiyatlı olanı ve yine ilaç, gıda, kozmetik, sektörünün vazgeçilmezlerindendir. Susam Yağı soğuk sıkım yöntemi ile üretilen bir yağdır. Asya mutfağında ön planda olan susam yağı, salatalara verdiği tatla da biliniz. Ülkemizde susam denilince akla tahin gelmektedir, Tahinin üstünde kalan yağ da yine susam yağıdır. Çoğu kimya firması ve gübre üreticileri de yine susam yağını ürünlerinde kullanmak üzere tercih ediyorlar.


Kabak Çekirdeği ,

Soğuk sıkım yöntemi ile üretilen kabak çekirdeği, özellikle prostat hastalarının alternatif tıpta tercih ettiği bir yağdır, yine lezzetli aroması ve koyu rengi ile çoğu lezzet ustasının sırlarından biridir.


Hint Sümbülü Yağı : Hindistan'da yetişen Hint sümbülü yağı strese ve aromaterapi sektöründe oldukça tercih edilen bir yağdır. Uçucu yağ oalrak satılan Hint Sümbülü Yağı fazla bilinmeyen fakat oldukça güçlü bir yağdr.



7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page